m
RR: Po pewnych obliczeniach wychodzi mi taka macierz i nie wiem co dalej z nią robić i z tym
parametrem od którego trzeba uzależnić rozwiązania.
kolumny to kolejno z układu równań x1 x2 itd = w pierwszym wierszu np 2
1 2 −1 4|2
0 5 −3 7|a−2
0 0 0 0 |a−5
18 sty 13:08
RR: zerknie ktos?
18 sty 13:22
MQ: Jeżeli 3 wiersz ma być prawdą, to albo a=5, albo masz układ sprzeczny.
18 sty 13:25
RR: i taka odpowiedz wystarczy?
Pytanie było : Zbadaj rozwiązalność układu w zalieżności od parametru a
18 sty 13:30
RR: ?
18 sty 14:16
Gray: a≠ 5 ⇒ układ sprzeczy; a=5 ⇒ układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 2 parametrów.
18 sty 14:30