Przekształcenia wzoru funkcji trygonometrycznej
Kregir: Dzień dobry mam pewien problem.
Mam wzór y= −2sin(x−π/2) −1 i chciałbym do niego dojść krok po kroku.
Czy mój tok myślenia jest prawidłowy? y=2sinx →[π/2, −1] y=2sinx(x−π/2) −1 →SOX
y=−2sin(x−π/2) −1 Zastanawiałem się także, czy odbicie od osi x można by na samym
początku zastosować, jeśli tak, to o jak wyglądałoby dalsze przekształcenie?
Mam również wzór 2sin(−x −π/2) −1 i robię to w ten sposób y=2sinx→[π/2, −1] y=2sin(x−π/2) −1
→SOY y=2sin(−x −π/2) −1 czy dobrze przekształciłem? i czy mógłbym zastosować odbicie od osi
y na początku?
18 sty 12:50
Nilred: odświeżam
18 sty 13:25
J:
.. a co oznacza : " mam wzór"...?
18 sty 13:27
Nilred: miałem za zadanie narysować funkcję opisaną tymże zbiorem
18 sty 13:36
J:
1) rysujesz: y = sinx
2) rysujesz: y = sin(x−π/2) ... (przesuwasz y = sinx o 900 w prawo)
3) rysujesz y = −2sin(x−π/2) ... (rozciągasz dwa razy ostatni wykres i odbijasz względem osi
OX)
4) rysujesz: y = −2sin(x−π/2) −1... ( ostatni wykres przesuwasz o 1 w dół)
18 sty 13:41
pigor: ..., lub
y= −2sin(x−π/2) −1= −2sin(−(
π2−x))−1=
2sinx−1
a wtedy rysujesz kolejno :
y= sinx → y=2sinx → y= 2sinx −1 .. koniec . ...
18 sty 13:45
J:
masz rację
pigor .... .dużo prościej...
18 sty 13:47
J:
...mała korekta .. = 2cosx − 1..
18 sty 13:48
Nilred: bardzo dziękuję za pomoc
18 sty 14:24
pigor: ... dziękuje J ; przepraszam ....
18 sty 14:26