pomocy
OLO: witam .prosze o wyjaśnienie

Jak to jest np. ja mam 8 lat a moja siostra 2* mniej LUB 3 * więcej proszę o wyjaśnienie z
góry bardzo dziękuje W TYCH OBU PRZYKŁADACH
2* MNIEJ =
3* WIĘCEJ =
18 sty 12:48
Draghan: Oznaczamy niewiadomą, jako x.
x − wiek Twojej siostry.
Twój wiek to 8.
Siostra ma 2* mniej, niż Ty. Czyli wiek siostry, to Twój wiek, podzielony przez dwa.
Siostra ma 3 razy więcej?
x = 8*3
18 sty 12:52
Kregir: 2 razy mnie to jest 8:2=4 a trzy razy mniej 8:3=2,7
18 sty 12:52
Frost: 2 razy mniej (inaczej Ty masz 2 razy więcej)
Twoja siostra ma x lat.
Jeśli twoja siostra ma 2 razy lat mniej to jeżeli pomnożysz liczbę Jej lat przez 2 będzie miała
tyle
samo co Ty.
2x=8
x=4
3x więcej.
Jeśli ma 3 razy więcej więc Ty masz 3 razy mniej, Jeśli pomnożysz swoją liczbę lat przez 3
otrzymasz
będziesz miała tyle samo lat co Twoja siostra
3*8=x
x=24
18 sty 12:53