Analityczna :(
Klaudia_i_Marta: Cześć, pomożecie z takim zadaniem?
Dana jest prosta x=2y=1−z i punkt P (1,1,−2)
1. Oblicz odległość punktu od prostej (przez znalezienie punktu P'− rzutu, i obliczenie
długości wektora PP')
2. Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i prostą
18 sty 12:47
Klaudia_i_Marta: Słuchajcie, nie wiecie może jak to zrobić?
18 sty 12:51
Klaudia_i_Marta: prosimy, pomocy
18 sty 12:56
Gray: Ad. 1. Można geometrycznie. Można i tak: prosta w postaci parametrycznej może wyglądać np. tak:
x=2t
y=t
z=1−2t
Odległość punktu P od jego rzutu na prostą jest najmniejsza, spośród wszystkich odległości
punktów prostej od P. To znaczy, że rzut możemy wyznaczyć minimalizując tę odległość:
(1−2t)2+(1−t)2+(−2−1+2t)2=9t2−18t+11=9(t−1)2 +2 → ta funkcja osiąga najmniejszą wartość
dla t=1, więc rzut punktu P na Twoją prostą to P'(2,1,−1). Przy okazji mamy odległość: dla t=1
powyższa funkcja przyjmuje wartość 2, więc odległość to √2.
Ad. 2. Wy.
18 sty 13:02
pigor: ..., np. tak : dany punkt
P=(1,1,−2) nie leżący
na tej prostej k danej równaniem :
| | x−0 | | y−0 | | z−1 | |
k: x= 2y= 1−z ⇒ |
| = |
| = |
| = t ⇒ |
| | 1 | | 12 | | −1 | |
⇒
(x,y,z)= (t,12t,1−t) − równanie parametryczne danej prostej,
gdzie u=[1,
12, −1]=
12 [2,1,−2]=n − jej wektor kierunkowy,
a zarazem
normalny płaszczyzny π ⊥ k przez
punkt P, czyli
π: 2(x−1)+1(y−1)−2(z+2)=0 ⇔
2x+y−2z−7=0
i (*)
P'=(t,12t,1−t)∊π ⇒ 2+
12t−2+2t−7=0 ⇔ 2,5t=7 ⇔
t=2,8,
stąd i z (*)
P'= (2.8, 1.4,−1.8) , więc
1) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(PP')
2= 1,8
2+0,4
2+0,2
2= 3,24+0,16+0,04= 3,44 ⇒
|PP'|= √3,44 ,
2) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u=[2,1,−2] i A=(0,0,1)∊k i P=(1,1,−2) ⇒ AP=[1,1,−3] ⇒
⇒ u x AP= −i+4j+k= [−1,4,1]=m − wektor normalny
szukanej płaszczyzny :
−1(x−1)+4(y−1)+1(z+2)=0 ⇔ −x+4y+z−1=0 ⇔
x−4y−z+1=0. ...
18 sty 13:34
pigor: ... o

mocno różnią sie nasz rzuty ; cóż mój rzut
P' niezbyt ciekawy, może ktoś poszuka co u mnie nie tak
18 sty 13:40
Gray: Tam gdzie kolega pigor wylicza t=2,8 jest drobna usterka...
"...⇒2t +0,5t −2 +2t −7 =0 ⇔ 4,5t = 9 ⇒ t=2 ⇒ P'(2,1,−1) "
18 sty 13:42
pigor: ... , dzięki,
kurde, nie wiem jak ja podstawiałem to t za x, przepraszam
18 sty 13:48
Marta: Dziękuję bardzo, też mi wyszła teraz taka ta długość i zabieram się za drugą część

Bez Was
bym tego nie zrobiła
18 sty 14:04
Marta: Rozumiem, że pozostało wykorzystać wektor PP' jako wektor prostopadły do płaszczyzny oraz punkt
P' jako punkt do niej należący. W postaci kanonicznej wychodzi:
(x−2)/1 = (y−1)/0 = (z+1)/1
18 sty 14:16
Marta: czyli x+z−1=0
18 sty 14:17