prawdopodobieństwo
ola: Mamy dwie urny: w pierwszej jest 8 kul − 5 białych i 3 czerwone, w drugiej też jest 8 kul − 3
białe i 5 czerwonych. Z każdej urny losujemy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo
wylosowania kul w różnych kolorach. W odpowiedzi jest wynik 17/32. Mógłby mi ktoś wyjaśnić
skąd taki wynik? Mi wychodzi 15/32...
18 sty 12:28
Eve: tez 15/32 mi wyszło?
18 sty 12:47
ola: P(A)=5/8*3/8+3/8*5/8=15/64+15/64=30/64=15/32. nie wiem gdzie robię błąd, może w odp. jest..
18 sty 13:35
Frost: Również wychodzi 15/32
18 sty 13:38
ola: okey, dzięki, chyba mają błąd w odpowiedziach
18 sty 13:46