Ile szuflad ma komoda, wariacje z powtórzeniami.
Jankiel: Witam, nie wiem czy dobrze zrozumiałem zadanie z wariacjami bez powtórzeń. Jeśli taki problem
był już rozwiązywany na tym forum, wybaczcie, jestem tu pierwszy raz.
Treść zadania: Ile szuflad ma komoda, jeśli można w niej umieścić 5 koszul na 243 sposoby?
Ja rozwiązałbym to zadanie w ten sposób: Wx5=243 czyli 5x=243.
Nie pasowało mi jednak coś i myślę, że prawidłowe rozwiązanie byłoby takie: W5x=243 czyli
x5=243 czyli x=3. Może mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego tak jest?
22 lis 13:33
Patryx: Dlatego że wkładasz koszule do szuflad więc tworzysz ciąg 5 elementowy(koszule=wybrane
szuflady) za zbioru x elementów(ilość szuflad)
6 gru 10:55
vbnjmn: ∊πΔΔΔΔΔΔΔΔΔπδδδδδδδδγγββββπππΔΔΔππππππγ∫⇒⋁
9 paź 21:39
vbnjmn: kocham cie

****8
9 paź 21:41
JA: ADA I ROBER ZAKOCHANA PARA
9 paź 21:42