Pochodne, ekstrmum, monotoniczność
K: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu pochodnej, ponieważ nie wiem czy mój wynik jest poprawny...
f(x)=(1−x2)3
muszę ja wykorzystać do obliczenia ekstremum i monotoniczność... Mój wynik to f'(x)=
−6x+12x3−6x5
f rosnąca: f'(x)>0
−6x+12x3−6x5>0 co dalej z tym zrobić... ?
18 sty 12:27
52: x przed nawias , potem NIech x2=t , t>0 i rozwiązujesz
18 sty 12:29
K: dzięki
18 sty 12:32
K: kurcze, jakieś głupoty mi wyszły jednak przy obliczaniu funkcji rosnącej... mógłby mi ktoś
kawałeczek rozpisać ?
18 sty 12:37
K: doszłam do momentu, że x(x−1)(x+1)>0 wiec dziedzina to x∊(−∞,−1)∪(1,∞) ale to chyba nie tak...
18 sty 12:42
52: zróbmy tak
6x5−12x3+6x<0
6x(x4−2x2+1)<0
6x(x2−1)2<0
18 sty 12:42
52: Noo dalej to zróbmy...
6x[(x−1)(x+1)]2<0
6x(x−1)2(x+1)2<0
i rysujesz sobie wielomian na osi OX
18 sty 12:43