Oblicz wartośc funkcji trygonometrycznej
Natka: Ktoś pomoże mi i powie, co mam robić dalej?
Funkcje trygonometryczne
dane:
sin2x=?
sinx = −5cosx
sin2x= 2sinx * cosx = −10cos
2x
co dalej?
18 sty 12:24
52: Jedynka trygonometryczna
sin
2x+cos
2x=1
Podstawiaj i masz rozwiązanie
18 sty 12:26
Natka: możesz to rozpisać? próbowałam podstawiać z jedynki ale ciągle zapętlam się w jakichś dziwnych
rozwiązaniach
18 sty 12:30
Natka: | | 1 | | 1 | |
wychodzi mi wynik cosx = |
| lub − |
| |
| | √26 | | √26 | |
| | 10 | |
po podstawieniu sin2x = − |
| ? a w odpowiedzi mam, że sin2x ∊(−10;0) |
| | 26 | |
18 sty 12:34