matematykaszkolna.pl
Kombinatoryka - zadania Szymon69: 1. Trzech instalatorów A,B,C ma założyć telefony w sześciu mieszkaniach.Ile jest sposobów przydziału mieszkań (w niektórych mieszkaniach instalator dostaje kawę w innych nie), jeżeli: a) A ma założyć trzy telefony, B − dwa telefony, C − jeden telefon. b) jeden z instalatorów ma założyć trzy telefony, drugi dwa, trzeci jeden.? 2.Iloma sposobami można przydzielić 3 pokoje różnej kategorii pięciu uczestnikom wycieczki tak, aby żaden pokój nie był wolny i w każdym z nich nie było więcej niż dwie osoby.? 3.Rzucamy 4 razy kostką sześcienną. Ile jest takich sposobów rzutów, że wśród wyników znajduje się co najmniej jedna szóstka ? bardzo prosze o pomoc i rozwiaznie pozdrawiam emotka
18 sty 12:16
Frost: 3.
nawias
4
nawias
nawias
4
nawias

nawias
4
nawias
nawias
3
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
1
nawias

+
+
+

18 sty 12:24
Frost: 1.

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

a)
*

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

b)
*
* 3!

oblicz i sprawdź z odp, jak się nie zgadza to pisz.
18 sty 12:38
Frost: 2.
nawias
5
nawias
nawias
2
nawias

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

*
*3

Oblicz i sprawdź z odp jak się zgadza to pisz, wytłumacze a jak się nie zgadza to poprawię.
18 sty 12:48
Szymon69: co do pierwszego to wlasnie tak myslałem ale nie rozumiem dlaczego w trzecim kombinacje. A co do drugiego to ok
18 sty 15:03
Frost: a trzecie zadanie też się zgadza? a kombinacje określają 1) wypadają 4 szóstki podczas 4 rzutów 2) na ile sposobów wypadną 3 szóstki z 4 rzutów 3) na ile sposobów wypadną 2 szóstki z 4 rzutów 4) na ile sposobów wypadnie 1 szóstka z 4 rzutów
18 sty 15:07
Szymon69: tak zgadza się tylko nie rozumialem toku myslenia ale teraz juz ok . dzieki emotka
18 sty 15:11
Szymon69: Jeszcze mam jedno którego nie jest do końca pewien. 4. Rozmieść 10 osób wokół okrągłego stołu w ten sposób, aby osoba A nie siedziała między osobami B i C. ja robię tak: osoba A na 10 sposobów osoba B na 9 sposobów osoba C na 7 sposobów reszta na 7! czyli 7!*10*9*7 − dobrze to jest ?
18 sty 15:20
Frost: Myślę, że się zgadza emotka
18 sty 15:50