matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki-podstawienie
Rafał:
Prosiłbym o pomoc z tym przykładem,trzeba wyznaczyć całkę stosując podstawienie.
1
∫
x
√
x−1
18 sty 12:03
ICSP:
Ten napis wcale nie oznacza całki, ale:
1
∫
dx
x
√
x−1
już całkę oznacza. Zastosuj podstawienie t =
√
x−1
18 sty 12:11
Dawid:
1
∫
dx=...
x
√
x−1
t=
√
x−1
t
2
=x−1 x=t
2
+1 dx=2dt
dt
2
...=∫
=∫
dt=2arctant+C=2arctan(
√
x−1
)+C
t+1
√
t
t
2
+1
18 sty 12:13