Wielomian spełnia warunek
Kraterek: Wykaż, że jeśli dla dowolnego argumentu x ∊ R wielomian w spełnia warunek w(x)=w(−x), to
wielomian ten nie może być wielomianem trzeciego stopnia.
Znalazłam gdzieś jakieś rozwiązanie tego zadania, ale ono mnie zupełnie nie przekonuje. Czy
może ktoś podać inne, ewentualnie wyjaśnić tamto?
18 sty 12:02
Eve:
w(x)=ax3+bx2+cx+d
w(−x)=a(−x)3+b(−x)2+c(−x)+d
sprawdź
18 sty 12:05
Kraterek: Sprawdzałam, nic nie wynika. Gdyby wyniknęło, nie zadawałabym pytania.
18 sty 12:54