Zbiorem rozwiązań nierówności
Maciek: Zbiorem rozwiązań nierówności x2≤64x jest przedział:
a)<0;64>
b)<−8;8>
c)<−8;0>
d)(−∞;64>
18 sty 11:58
Maciek: Powinienem przeżuci 64x na drugą stronę ? Bo jeśli tak to wychodzą mi kolosalne liczby, a
innego sposobu nie widzę :?
18 sty 12:02
Eve: przenies na lewo i rozwiąż
18 sty 12:02
Kraterek:
x2 − 64x ≤ 0
x(x−64) ≤ 0
Rysujemy parabolę, jest skierowana ramionami do góry, z miejscami zerowymi 0 i 64. Rozwiązaniem
nierówności jest przedział <0, 64>
18 sty 12:04
Maciek: x
2≤64
x
2−64x≤0
Δ=b
2−4ac
Δ=4096−4
Δ=
√4092
18 sty 12:06
Eve: x przed nawias
18 sty 12:16
52:

x
2−64x≤0
x(x−64)≤0
x∊<0,64>
18 sty 12:19