Równanie x^3-x=0
MiszczuS: Równanie x
3−x=0
A: nie ma rozwiązań
B: ma jedno rozwiązanie
C: ma dwa rozwiązania
D: ma trzy rozwiązania
Bardzo proszę o pomoc, nigdy nie robiłem takiego równania w którym x jest do potęgi 3 ...
18 sty 11:54
Eve: wyciąg x przed nawias
18 sty 11:56
5-latek: x(x2−1)=0 to x=0 lub x2−1=0 dalej Ty
18 sty 11:57
Ditka:
x3−x=0
x(x2−1)=0 ⇔x=0∨x2=1⇔x=0⋁x=1⋁x=−1
18 sty 11:58
MiszczuS: OK to tak;
x(x
2−1)=0
x=0 oraz x=1
Czyli odpowiedz że ma dwa rozwiązania ?
18 sty 12:01
100 P%R: x(x2−1)=0 x=0 ⋁ x2−1=0 z tego wynika że x=0 lub x=1 lub x=−1 ( bo −1*(−1)=1
18 sty 12:01
100 P%R: Ma trzy rozwiązanie 0 1 −1
18 sty 12:02
Maciek: Kurczę

Rzeczywiście bo mamy do kwadratu więc jest −1 lub 1 ... Dzięki bardzo za pomoc !
18 sty 12:03