średnia zebranych pieniędzy
Adam: Tabela pokazuje zaangażowanie uczniów pewnej klasy w zbiórkę pieniędzy dla ofiar katastrofy.
liczba uczniów | 0 | 3 | 11 | 5 | 1 |
kwota | 0 zł | 1 zł | 2 zł | 3 zł | 4 zł |
Po ile pieniędzy średnio zebrali uczniowie?
22 lis 13:32
Marta: Mam to samo pytanie co powyżej, proszę o odpowiedź
23 lis 20:37
Adam: Minęło już tak dużo czasu a ja dalej nie potrafię sobie z tym poradzić. Jestem na siebie
oburzony, ale trzeba jakoś żyć. Czy ktoś byłby skłonny do pomocy?
24 lis 16:54
joleczka: liczba uczniów razy kwota podzielone przez liczbę uczniów :
* <−− oznacza razy .
ilość uczniów: 3+11+5+1=20
3*1 + 11*2 + 5*3 + 1*4 = 44 podzielone przez 20 = 2.2 ...
odp. uczniowie średnio złożyli po 2.2 zł
5 kwi 11:37