Wyznacz ciąg arytmetyczn
Karol: Wyznacz ciąg arytmetyczny, w którym a10 =8,a22 =12.Proszę o pomoc,z góry dziękuje.
18 sty 11:15
Tadeusz:
...a wkład własny? −
18 sty 11:20
Eve:
a10=a1+8r
a22=a1+21r
rozwiąż prosty układ równiań
18 sty 11:20
5-latek: a
10= a
1+9r
18 sty 11:27
Eve: ups, nie ten klawisz
18 sty 11:31
Bogdan:
Bez a
1, mamy wyznaczyć a
n.
| | 12 − 8 | | 4 | | 1 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 22 − 10 | | 12 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 14 | |
an = 8 + |
| (n − 10) ⇒ an = |
| n + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | an − ak | |
Stosuję zależności: r = |
| oraz an = ak + r(n − k) |
| | n − k | |
18 sty 11:47