styczne
rastamentalizm: Napisz rónania koerunkowe stycznych do danego okręgu o i prostopadłych do prostej k jeśli:
a) o: (x+2)
2 + (y−3)
2 = 1 y=x
b) o: (x−5)
2 + y
2 = 9 y=−x
Proszę o pełne rozwiązanie zadania

mi wychodzą inne wyniki niż w odpowiedziach
18 sty 11:13
Tadeusz:
b) styczne te mają równania y=x+b
przyrównuj i szukaj jednego rozwiązania −

(x−5)
2+(x+b)
2=9
x
2−10x+25+x
2+2xb+b
2−9=0
2x
2−x(10−2b)+16+b
2=0
Δ=100−40b+4b
2−128−8b
2
Δ=−4b
2−40b−28
Δ=0
b
2+10b+7=0
Δ
1=100−28
itd
18 sty 11:32
rastamentalizm: A punkt a ?
18 sty 21:03
Eta:
2 sposób
a) S(−2,3) , r=1 odległość d punktu S od stycznej jest d=r
styczna ma równanie y= −x+b ⇒ x+y−b=0
| | |−2+3−b| | |
d= |
| =1 ⇒ |b −1|=√2 ⇒ b= 1+√2 v b= 1−√2 |
| | √2 | |
to styczne mają równania:
y= −x+1+√2 , y=−x+1−√2
18 sty 21:18