jerey: wyznaczyc wspolczynnik przy x13 dla rozwinięcia funkcji f(x)=e−x2 według wzoru
Maclaurina z resztą Rn n >13
18 sty 10:16
jerey: f(x)=e
−x2
f
1(x)=−2xe
−x2
f
(2)(x)=−2e
−x2+4x
2e
−x2
f
3(x)=12xe
−x2−8x
3e
−x2
czy rozwinięcie bedzie wyglądało tak? (proszę o zweryfikowanie)
| | 1 | | f13(x0) | | fnC | |
f(x)=1−x2+ |
| x4+...+ |
| x13+ |
| xn |
| | 2 | | 13! | | n! | |
18 sty 10:52
jerey: teraz moje pytanie jest takie;
muszę znaleźć ogólny wzór na n tą pochodną funkcji, zeby wyznaczyc f13
następnie obliczyc f13(0), zeby znaleźć wspolczynnik przy x13?
18 sty 10:56
jerey: .
18 sty 16:04