Zadanie nr 3 -funkcja
5-latek: Okresl dziedzine i zbior wartosci funkcji
| | x | |
a)y= |
| Df=R\{0} ZWf={−1,1} |
| | |x| | |
| | x−{|x|} | |
b)y= |
| Df=R+ i ZWf= {0} |
| | x+|x| | |
| | √6+√6x | |
c) |
| Df=−|x+1|=−x−1 to |x+1|=x+1 to x nalezy (−1,oo) |
| | x−|x+1|+1 | |
Natomiast co do zbioru wartosci mam troche klopot gdyz po opuszczeniu wartosci bezwzglednej
dostaje w mianowniku przy tej dziedzinie 0 czyli funkcja ta nie istnieje
18 sty 09:45
Eve: dlaczego w b D=R+?
18 sty 09:57
5-latek: Witam
Eve 
bo dla |x|=−x dla x<0 i dostane dzielenie przez 0
18 sty 10:05
Eve: moje niedopatrzenie

0 nie ma znaku
18 sty 10:08
5-latek: Eve a co do c) jest ok?
18 sty 10:09
5-latek: Dziekuje .

Zaraz wstawiam nastepne (juz jak dla 5−latka trudniejszse )
18 sty 10:15
Eve: nie, źle masz określona dziedzinę
dla x+1>0 mianownik sie zeruje
dla x+1<0 mianownik będzie=0 tylko dla −1, Df=R−\{−1}
sprawdź
18 sty 10:24
5-latek: Tak Ty masz racje co do dziedziny w przykladzie c)

Bedzie tak jak napisalas
18 sty 10:30
Eve: i teraz wartości to nie problem
18 sty 10:33
5-latek: przy x+1<0 dostaniemy w mianowniku
x−(−x−1)+1= 2x+2 i teraz to za ciezkie do okreslenia zbioru wartosci do 1−klasisty
18 sty 10:36
Eve: to teraz narysuj wykres tej funkcji
18 sty 10:47
5-latek:

Skorzystam z programu tu rysujacego wykresy
| | √6+√6x | |
Narysuje wykres funkcji |
| |
| | 2x+2 | |
Wyszla mi linia prosta
18 sty 10:52
Eve: to ile wynosi y?
18 sty 10:58
5-latek: Wlasnie sie nad tym zastanawiam i to dlugo (nie wiem
18 sty 11:02
Eve: zamień licznik i mianownik na iloczyny
18 sty 11:04
5-latek: | | √6 | |
Wydaje mi sie ze y= |
| ≈ 1,22 |
| | 2 | |
18 sty 11:06
5-latek: | | √6(1+x) | | √6 | |
Juz zamieniam |
| = |
| |
| | 2(x+1) | | 2 | |
18 sty 11:08
Eve: dobrze, ale zostaw wartość w postaci niewymiernej
18 sty 11:10
5-latek: Zrobilem takie spostrzenie ze wyszlo nam tak bo w liczniku i w mianowniku sa jednakowe
wspolczynniki przy a i b czyli w liczniku
√6 a wmianowniku 2
dziekuje Ci
18 sty 11:13
Eve: polecam się
18 sty 11:14
5-latek: Jeszcze Cie pomecze bo mam 11 zadan do przerobienia
18 sty 11:21
Eve: mam czas
18 sty 11:23