probability, bayes theorem, english
incerjesuju: Prawdopodobieństwo + Bayes'
In a population of rabbits, 1% are know to have a particular disease. A test is developed for
the disease that gives a postive result for a rabbit that does have the disease in 99% of
cases. It is also known that the test gives a postive result for a rabbit that does not have
the disease in 0.1% of cases. A rabbit is chosen at random from the population.
a)Find the probability that the rabbit tests positive for the disease
A − a rabbit tests positive for the disease
P(A)=0.99×0.01+0.001×0.99=0.0099+0.00099=0.01089
b)Given that the rabbit tests positive for the disease, show that the probability that the
rabbit does not have the disease is less than 10%.
NH − rabbit does not have the disease
P(A|NH)=0.99×0.001=0.00099
| | P(NH)×P(A|NH) | | 0.99×0.00099 | |
P(NH|A)= |
| = |
| |
| | P(A) | | 0.1089 | |
| 0.99×0.00099 | | 0.001 | |
| < |
| |
| 0.01089 | | 0,01 | |
co jest źle w b)?
18 sty 09:04
PW: Nic poza dziwacznym podejściem do rachunków. Skąd wzięło się po prawej stronie nierówności
Zwyczajnie liczymy
| | 0,99·0,00099 | |
|
| = 0,09 < 0,1, co w języku literackim oznacza, że |
| | 0,01089 | |
liczone prawdopodobieństwo nie przekracza 10%.
Przepraszam, że nie odpowiadam po angielsku.
19 sty 02:09
incerjesuju: Ok, spoko, dzieki za odp., ja rozumiem po polsku, ale wykladowy mam ang.
Tamto podalem, zeby bylo widac ze jest mniejsze (nie moge na tym zadaniu uzyc kalkulatora).
Mam problem z b, bo w odpowiedziach jest inaczej, tzn.
| | 0.99×0.001 | |
P(NH|A)= |
| |
| | 0.1089 | |
19 sty 15:04