e
logika: Mógłby ktoś w prosty sposób wyjaśnić relacje ?
Jak rozumieć te wszystkie pojęcia: zwrotna, przechodnia, asymetryczna,spójna itp.
18 sty 01:18
Janek191:
R − relacja
R ⊂ X2 ; X2 = X x X ( iloczyn kartezjański )
1)
Relacja zwrotna w X
∀x ∊ X x R x
Np. X = ℛ
R − relacja równości w ℛ
x R y ⇔ x = y
Jest x R x bo x = x
−−−−−−−−−−−−−−
Np. X − zbiór prostych na płaszczyźnie π
R − relacja równoległości
m R n ⇔ m II n
Jest m R m bo m II m
===================================
2)
Relacja przechodnia w X
∀ x ∊ X ∀ y ∊ X ∀ z ∊ X [ x R y ∧ y R z ] ⇒ x R z
Relacje z 1) są przechodnie, bo
[x = y ∧ y = z ] ⇒ x = z
[ a II b ∧ b II c ] ⇒ a II c
=========================
3)
Relacja symetryczna w X
∀ x ∊ X ∀ y ∊ X x R y ⇒ y R x
Relacje z 1) są symetryczne, bo
x = y ⇒ y = x
a II b ⇒ b II a
====================
4)
Relacja asymetryczna w X ( zwana inaczej relacją przeciwsymetryczną )
∀ x ∊ X ∀ y ∊ X x R y ⇒ ∼ ( y R x )
Np.
X = ℕ
R − relacja mniejszości
x R y ⇔ x < y
jest relacją asymetryczną, bo
x R y ⇒ ∼ ( y R x )
7 < 10 ⇒ ∼ ( 10 < 7 )
========================
5)
Relacja spójna w X
∀ x ∊ X ∀ y ∊ X [ x R y ∨ y R x ∨ x = y ]
Np. relacja zdefiniowana następująco :
∀ x,y ∊ ℕ x R y ⇔( x > y ∨ y > x )
jest spójna.
================
18 sty 07:53
Janek191:
Polecam: Wiktor Marek i Janusz Onyszkiewicz
" Elementy logiki i teorii mnogości w zadaniach" − rozdział IV Relacje, Relacja
równoważności ( s. 37 − 48 , wydanie IV : PWN W − wa 1978 )
18 sty 07:57
Janek191:
Onyszkiewicz jest w pdf
======================
Praca magisterska − pdf
Podstawy logiki i teorii mnogości w zadaniach − praca magisterska
autor. Piotr Koczenasz − Uniwersytet Wrocławski
18 sty 08:04