całka wymierna
Maciek: Mam do obliczenia taka całke
| | dx | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| dx, |
| | x2+4 | | (x+2)(x+2)−4x | |
problem robi te −4x nie wiem co mam z tym zrobić
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| − |
| |
| (x+2)(x+2)−4x | | x+2 | | x+2 | | −4x | |
coś w tym stylu?
18 sty 01:01
stef:
Bzdura
18 sty 01:13
Maciek: Hmm , jakaś wskazówka?
18 sty 01:15
stef:
4 ((x/2)2 + 1) co Ci to mówi?
18 sty 01:16
stef:
Podstawienie x/2=t
18 sty 01:18
Maciek: Że to jest równe x
2+4
a Skoro jest mnozenie miedzy to możemy skorzystać z :
Czy znowu głupoty wypisałem?
18 sty 01:21
Maciek: mhmm , to znowu głupoty.. ehh sory
18 sty 01:22
stef:
Zmierzasz do arctgx, a ułamek 1/4 wyrzucasz przed znak ∫
18 sty 01:24
Maciek: Mhmm dziękuje Ci bardzo za pomoc ale chyba na ten moment jestem jeszcze za głupi , żeby to
pojąć,bede sie starał ale dziś już odpuszcze , bo nic mi nie idzie
Dziękuje jeszcze raz i dobrej nocy
18 sty 01:28