tricky
bloody_mary: Dzień dobry, witajcie

nie moge sobie poradzić z zamienieniem takiego równania prostej na postać kanoniczną.. ktoś
pomoże?
y−1 = 0
{ z+1 = 0
18 sty 00:55
boody_mary: pożecie?
18 sty 01:08
kyrtap: na pewno dobrze spisałeś równanie prostej
18 sty 01:10
boody_mary: tak,chybaze zadnie bylo zle napisane .. myslisz ze mozna dać wektory np (0,1,0) dla prostej y−1
oraz (0,0,1) dla prostej z+1? czy jakos to zrobic na podobnej zasadzie
18 sty 01:16
pigor: ..., n
1x n
2 = [0,1,0] x [0,0,1]= ...= [1,0,0] =u − wektor kierunkowy
i P=(0,1,−1), to
x −01= y −10= z +10 − postać kanoniczna,
a
(x,y,z)= (t,1,−1) i t∊R − parametryczna danej prostej krawędziowej
18 sty 01:21
boody_mary: DZIĘKUJĘ jesteś mistrzem
18 sty 01:23