Algebra
52: Godzio masz chwilę ?
18 sty 00:45
Godzio:
Nie mam, ale pytaj bo od 4 h próbuje się zabrać za naukę, a nie mogę
18 sty 00:46
52: Mam mianowicie takie zadanie
Znaleźć jądro i obraz przekształcenia L(x,y,z,t)=(x+y+z+t,z−y+z−t)
No i nie wiem jak to ugryźć...
18 sty 00:48
52: Zapisałem jedynie
układ równań
{x+y+z+t=0
{z−y+z−t=0
i tyle
18 sty 00:49
Godzio:
Jądro to zbiór wektorów takich, że Lv = 0 (wektor zerowy)
(popraw zapis, bo gdzieś przecinka brakuje, to zrobię

)
18 sty 00:49
52: Tylko że właśnie takie mam polecenie ...
18 sty 00:51
52: Lista 7 , strona 9
18 sty 00:52
kyrtap: 52 jaki kierunek ?
18 sty 00:54
Marcin: Pewnie taki jak Twój
18 sty 00:54
Godzio:
No dobra
x + y + z + t = 0
x − y + z − t = 0
Dodajmy równania
2x + 2z = 0 ⇔ x = − z Wstawmy np. do 1
y = −t
Stąd mamy rozwiązanie
x = −z
y = −t
z,t ∊ R
Krok pierwszy:
x y z t
1 0
0 1
x y z t
−1 0 1 0
0 −1 0 1
Zatem KerL = Lin{ (−1,0,1,0) , (0,−1,0,1) }
Obraz otrzymujemy np. przez przepuszczenie wersorów przez przekształcenie
L(1,0,0,0) = (1,1)
L(0,1,0,0) = (1,−1)
L(0,0,1,0) = (1,1)
L(0,0,0,1) = (1,−1)
Im L = Lin { (1,1), (1,−1) } −− wybieramy liniowo niezależne.
18 sty 00:55
52: AiR
18 sty 00:55
Godzio:
Po prostu źle przepisałeś, ale po Twoim kolejnym poście skapnąłem się, że to literówka
18 sty 00:55
52: Dzięki
Godzio
18 sty 00:57
kyrtap: tylko ja Marcin mogłem tak lipny kierunek wybrać
18 sty 00:57
kyrtap: ale nie spamuję przepraszam
18 sty 00:57
52: Godzio usuniesz moj post z linkiem do zadan ? Tak na wszelki wypadek
18 sty 00:59
52: Dziękuję
18 sty 01:05
52: Nie zbyt rozumiem co się dzieje od kroku pierwszego...
Zamiast kroku pierwszego mogę zapisać to tak :
ker L={(−z,−t,z,t) z,t,∊R}=Lin{(−1,0,1,0),(0,−1,0,1)} moge tak ?
18 sty 01:12
Godzio: Możesz
18 sty 01:15
Godzio:
To jest "chodząca jedynka"
z = 1 i t = 0 a później na odwrót
Tak zapisujemy jak chcemy użyć Lin{ }
18 sty 01:15
52: Czyli po pierwszym znaku = powinienem napisać Lin{..}, kurcze nie mogę jeszcze tego pojąć obraz
przekształcenia... Na wykładzie było pokazane że trzy równania tworzyły układ i
przyrównywaliśmy do a , b , c a potem to wyliczaliśmy ...
18 sty 01:21
Godzio:
Początki
18 sty 01:30
52: Godzio jak będziesz to zajrzyj albo ktoś kto się na tym zna..
Czy jest jeszcze jakaś metoda na znajdywanie tego obrazu albo... o co chodzi z tym
przepuszczeniem wersorów... Wersor to wektor jednostkowy, ale dalej ta informacja mnie nie
doprowadza do zrozumienia ani rozwiązania zadania
18 sty 12:11
52:
18 sty 21:24
Godzio: Jestem
19 sty 01:12
bezendu:
Ale pewnie 52 już śpi
19 sty 01:24
bezendu:
Godzio możesz na fb wejść ?
19 sty 01:26
ICSP: Nie może, zablokował
19 sty 01:38
bezendu:
A Ty ICSP jesteś ?
19 sty 03:09