Granica funkcji
Josiek: Mam problem z granicą funkcji:
limx−>0 x−arctgxx3
18 sty 00:38
Josiek: (x−arctgx)/x3
Podaje jeszcze raz, bo u mnie nie widać że w mianowniku jest x3
18 sty 00:40
pigor: ..., np. tak ;
| | x−arctgx | | arctgx | |
lim x→0 |
| = lim x→0 (1− |
| )= 1−1= 0 i tyle, |
| | x | | x | |
albo dalej
| | arctgx | |
= 1− lim x→0 |
| = | arctgx=α ⇒ x=tgα i α→0 |= |
| | x | |
| | α | |
= 1− lim α→0 |
| = 1−1= 0. ...  |
| | tgα | |
18 sty 00:44
pigor: ..., a no tak nie widziałem x3 , a więc rozwiązałem inną granicę ,
18 sty 00:47