matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Notorious:
sinx
1
oblicz granice
do potęgi
przy x dążącym do zera.
x
x
2
18 sty 00:25
pigor:
.., jest to nieoznaczoność 1
∞
, a więc no.tak : lim
x→ 0
(
sinx
x
)
1
x
2
= lim
x→ 0
e
lnf(x)
, gdzie lnf(x)= ln (
sinx
x
)
1
x
2
= lim
x→ 0
1
x
2
ln
sinx
x
=
ln
sinx
x
= lim
x→ 0
= [
0
0
]= H = ... itd.
x
2
18 sty 01:05