| dx | ||
całka ∫ | ||
| (x2+1)3 |
| tdt | ||
dx= | ||
| x |
| sint | ||
x = tgt = | ||
| cost |
| 1 | ||
dx = | dt | |
| cos2t |
| cos2t | ||
dodatkowo 1 = | ||
| cos2t |
| 1 | 1 | |||
∫ | * | dt = | ||
| (sint/cos2t + cos2t/cos2t)3 | cos2t |
| 1 | 1 | |||||||||
= ∫ | * | dt = ∫cos4tdt = (*) | ||||||||
| cos2t |
| 1 + cos2x | ||
cos2x = | ||
| 2 |
| 1 + 2cos2x + cos22x |
| ||||||||||||
cos4x = | = | = | |||||||||||
| 4 | 4 |
| 2 + 4cos2x + 1 + cos4x | cos4x + 4cos2x + 3 | |||
= | = | |||
| 8 | 8 |
| cos4t + 4cos2t + 3 | sin4t | sin2t | 3 | |||||
(*) = ∫ | dt = | + | + | t + C | ||||
| 8 | 32 | 4 | 8 |
| sint | ||
x = | ⇒ sint = xcost oraz x = tgt ⇒ t = arctg(x) | |
| cost |
| 1 | ||
sin2t + cos2t = 1 ⇒x2cos2t + cos2t = 1⇒ cos2t(x2 + 1) = 1 ⇒ cos2t = | ||
| x2 + 1 |
| 1 | x | |||
cost = | oraz sint = | |||
| √x2 + 1 | √x2 + 1 |
| 2x | 1 | 1 | x2 | |||||
= | * | * ( | − | ) = | ||||
| √x2 + 1 | √x2 + 1 | x2 + 1 | x2 + 1 |
| 2x | 1 − x2 | 2x − 2x3 | ||||
= | * | = | ||||
| x2 + 1 | x2 + 1 | (x2 + 1)2 |
| 2x | ||
sin2t = 2sintcost = | ||
| x2 + 1 |
| 2x − 2x3 | x | 3 | |||
+ | + | arctgx + C | |||
| 32(x2 + 1)2 | 2(x2 + 1) | 8 |