granica
student: Jak oblicZyć granicę ?
Prosze o jakieś wskazówki
ln(1 + e (−x)) + x
przy x −−> − ∞
17 sty 23:43
student: e do potęgi (−x)
17 sty 23:44
student: wychodzi symbol nieoznaczony ∞ − ∞ i nie wiem co dalej
17 sty 23:44
student: powinno wyjść 0
17 sty 23:46
student: Δ
17 sty 23:54
pigor: ..., łopatologicznie rzecz ujmując widzę to tak :
lim
x→ −∞ (ln(1+e
−x)+x) = lim
x→ −∞ (ln(1+e
−x)+x*1) =
= lim
x→ −∞ (ln(1+e
−x)+xlne) = lim
x→ −∞ (ln(1+e
−x)+lne
x) =
= lim
x→ −∞ ln((1+e
−x)e
x) = lim
x→ −∞ ln(e
x+e
0) =
= lim
x→ −∞ ln(e
x+1) = ln(e
−∞+1 = ln(0+1)= ln1=
0. ...
18 sty 00:33
3Silnia&6: | | 1 | | ex +1 | |
ln(1+e−x) + x = ln(1+ |
| ) + ln ex = ln( |
| * ex) = ln(ex + 1) |
| | ex | | ex | |
lim
x→−∞ ln(e
x + 1) = ln 1 = 0
18 sty 00:33
student: dzięki bardzo
18 sty 14:54