oblicz całkę
całki: oblicz całkę:
17 sty 23:23
Eve:
√2+4x=√2*√1+2x
t=1+2x
17 sty 23:25
17 sty 23:30
całki: jeśli w pierwszym przykładzie t=1+2x to dt=2dx, po podstawieniu do całki, nadal zostaje nam x w
liczniku :C
17 sty 23:32
17 sty 23:39
Eve: a tam jest sin2 i cos3 czy sin2x i cos3x?
17 sty 23:41
Bogdan:
| | 2sinx cosx | | 2t | |
∫ |
| dx = − ∫ |
| dt = ... |
| | cos3x | | t3 | |
podstawienie cosx = t, sinx dx = −dt
17 sty 23:41
całki: czy wynik to:
| 1 | | 1 | |
| √2 (1+2x)3/2 − |
| √2 (1+2X)1/2 |
| 6 | | 2 | |
17 sty 23:50
całki: to wynik tej tej pierwszej całki
17 sty 23:52
17 sty 23:53
Eve: cos tam pomyliłeś, bo √2 ma byc w mianowniku
17 sty 23:55
całki: a tak. rzeczywiście
17 sty 23:57
Eve: reszta dobrze w pierwszej
18 sty 00:01
Eve: druga dobrze
18 sty 00:02
całki: wielkie dzięki za pomoc!
18 sty 00:03
Eve:
18 sty 00:07