Obliczanie całki funkcji wymiernych
Maciek: Witam
Mam taka całke wymierną
| | 1 | |
∫U{dx}{x2−9)=∫ |
| |
| | (x−3)(x+3) | |
No i w sumie nie wiem oco dalej
| | 1 | | x−3 | |
odp jest |
| ln| |
| |+C |
| | 6 | | x+3 | |
nie wiem skad to się wzieło prosze o jakieś wskazówki
17 sty 22:50
Eve: ułamki proste
17 sty 22:50
17 sty 22:51
Maciek: O tym piszesz Eve?
17 sty 22:52
Eve:
| A | | B | |
| + |
| = znajdź A i B |
| x−3 | | x+3 | |
17 sty 22:53
Eve: od kiedy 1/(2*3)=1/2−1/3?
17 sty 22:54
Maciek: Kurde no myśle , myśle i nie potrafie nic wymyślić...ehh
17 sty 22:59
Eve: wspólny mianownik, sprowdzaj
17 sty 23:00
Maciek: | 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |*Mianownik |
| (x−3)(x+3 | | x−3 | | x+3 | |
1=A(x+3)+B(x−3)
oto chodzi?
17 sty 23:08
Eve: tak
17 sty 23:10
Maciek: mhmm
to teraz układ równań
i dalej to z górki
Dziękuje CI bardzo za pomoc Eve
17 sty 23:13
Eve: tak, już z górki
17 sty 23:14