bazy
kyrtap: Zbadać czy układy wektorów są bazami wskazanych przestrzeni liniowych Rn.
a) {(1,2,0),(−1,0,3),(0,−2,−3)}, R3
17 sty 22:42
kyrtap: oprócz badania czy układ wektorów jest niezależny co jeszcze muszę zrobić?
17 sty 22:42
Gray: Albo liczysz wyznacznik macierzy utworzonej z tych wektorów (u Ciebie: det ≠ 0 ⇔ baza), albo
badasz liniową niezależność − są lin. niezal. to są bazą, nie są to nie są.
17 sty 22:44
Gray: W tym przypadku nic. W ogólnym przypadku dochodzi jeszcze generowanie przestrzeni.
17 sty 22:44
kyrtap: o co chodzi w generowaniu przestrzeni?
17 sty 22:45
kyrtap: bo to zadanie mam przed macierzami więc pytam
17 sty 22:46
Gray: To skup się na liniowej zależności

Generowanie: czy każdy element z R
3 da się zapisać jako kombinacja liniowa tych wektorów?
Jeżeli tak, to one generują całą przestrzeń. Jeżeli dodatkowo są liniowo niezależne (tzn. nie
może ich być mniej), to są bazą tej przestrzeni.
Np. wektory (1,0,0), (0,1,0) są liniowo niezależne, ale nie są bazą R
3, bo nie generują R
3 −
nie uzyskasz z nich np. wektora (1,1,1).
17 sty 22:55
kyrtap: ok skąd mam wiedzieć czy za pomocą kombinacji liniowej mogę uzyskać każdy element w
przestrzeni?
17 sty 23:00
kyrtap: bo rozumiem że ten układ wektorów nie jest liniowo nie zależny
17 sty 23:18
kyrtap: to samo polecenie
b) {(1,0,0,0),(1,1,0,0),(1,1,1,0),(1,1,1,1)} ,R
4 jak mógłbyś to omówić na tym przykładzie
byłbym wdzięczny Gray
17 sty 23:43
Gray: Przydatny jest taki fakt: każde n liniowo niezależnych wektorów przestrzeni n−wymiarowej jest
jej bazą. Jeżeli wiesz, że wymiar R4 to cztery, wystarczy sprawdzić, czy wektory
(1,0,0,0),(1,1,0,0),(1,1,1,0),(1,1,1,1) są liniowo niezależne. Wyjdzie, że są. Gdybyś jednak
chciał zobaczyć jak badać to, czy generują całą przestrzeń, można zrobić tak: weźmy dowolny
wektor z R4: v=(x,y,z,w). Pytamy, czy on jest kombinacją liniową wektorów
(1,0,0,0),(1,1,0,0),(1,1,1,0),(1,1,1,1), tj. czy istnieją stałe a,b,c,d∊R, dla których
a(1,0,0,0)+b(1,1,0,0)+c(1,1,1,0)+d(1,1,1,1)=(x,y,z,w).
Mamy:
Lewa = (a+b+c+d,b+c+d,c+d,d)=Prawej ⇔
a+b+c+d=x
b+c+d=y
c+d=z
d=w
Należy sprawdzić, czy ten układ ma rozwiązanie (a,b,c,d) dla dowolnych x,y,z,w.
Ponieważ, rozwiązując go od końca, mamy
d=w,
c=z−w
b=y−z
a=x−y
więc rozwiązanie istnieje. Wektory generują więc całą przestrzeń. Ponieważ są liniowo
niezależne − są bazą R4.
18 sty 12:34
kyrtap: bardzo dziękuje
18 sty 13:28
kyrtap: jeżeli przy a b c d wychodziło by 0,0,0,0 to nie istnieje rozwiązanie tak ? lub by stały inne
liczby?
18 sty 13:31
kyrtap: ?
18 sty 13:52
Gray: Nie rozumiem? a=b=c=d=0 oznacza, że prawa strona to (0,0,0,0).
Współczynniki a,b,c,d muszą zależeć od wektora prawej strony. Nie ma takiej możliwości, aby dla
różnych wektorów z R4 uzyskać jeden wspólny "zestaw" rozwiązań (a,b,c,d).
18 sty 15:03
kyrtap: bo chciałem wiedzieć kiedy ten układ będzie sprzeczny z a,b,c,d i będzie można powiedzieć że
układ wektorów nie jest bazą
18 sty 16:08
kyrtap: ?
18 sty 16:23
Gray: To sprawdź np. czy wektory (1,2,1), (2,−1,3), (−1,3,2) generują R3.
18 sty 16:25