Zbadaj okresowość
john2: Zbadaj okresowość funkcji f(x) = ln|sinx|
Jestem słaby w temacie. Tak to ma wyglądać?
ln|sin(x + T)| = ln|sinx|
|sin(x + T)| = |sinx|
sin(x + T) = sinx ∨ sin(x + T) = −sinx
sin(x + T) = sinx ∨ sin(x + T) = sin(x + π)
sin(x + T) = sin(x + 2π) ∨ sin(x + T) = sin(x + π)
T = 2π ∨ T = π
π to okres zasadniczy
17 sty 21:48
PW: Odpowiedź poprawna (aczkolwiek należałoby zapisać, że wielokrotności zera nie należą do
dziedziny).
Chyba niepotrzebnie wykonałeś te rachunki, wystarczyło powołać się na fakt znany przecież ze
szkoły średniej, że |sinx| ma okres zasadniczy π, a ln jest różnowartościowa.
Zdajesz sobie sprawę, że równania sin(x+T) = sinx i sin(x+T) = (sinx+π) rozwiązałeś
"połowicznie", czyli niepoprawnie?
17 sty 22:04
john2: Przyznaję się, że mam braki w tej dziedzinie (choć to podstawy) i domyślałem się, że coś
spartaczyłem. Mógłbyś napisać, czego brakuje?
17 sty 22:09
PW: Rozwiązaniem równania
sinα = sinβ
jest nie tylko α = β (plus wielokrotności 2π), ale też jeszcze inna seria (narysuj sinus i
zobacz, że na przedziale o długości okresu są dwa różne rozwiązania).
17 sty 22:16
john2: Fakt. Dziękuję.
17 sty 22:32