Oblicz granicę
jupitales: lim
3√xlnx
x→0+
Próbowałem obliczyć (metodą l'hospitala) nie wychodziło mi, czy mógłbym ktoś rozwiązać i
wrzucić rozpisane zadanie? byłbym wdzięczny
17 sty 21:33
Gray: Z de l'Hospitala musi wyjść. Napisz, sprawdzę.
17 sty 21:48
jupitales: Nie wiem czy to właśnie dobrze:
| 3√x | | 1/3x −23 | |
| = |
| = 1/3 x −23 −x1 = 0 ? |
| 1lnx | | −x | |
17 sty 22:16
Gray: Źle obliczona pochodna ln. Zrób tak: ln(x) zostaje w liczniku, do mianownika leci 3√x.
17 sty 22:31
jupitales: wychodzi −1/3 dobrze?
18 sty 12:02
Gray: | | lnx | | 1/x | |
3√xlnx = |
| =H |
| = −3 x−1+4/3 = −3x1/3 → 0 (x→0) |
| | x−1/3 | | −1/3 x−4/3 | |
18 sty 12:37