przestrzenie
kyrtap: Proszę o sprawdzenie zadania:
we wskazanej przestrzeni zbadać liniową niezależność układów wektorów:
a) R
2, a
1 =(2,3) , a
2 = (−1,0)
α
1 * a
1 + α
2* a
2 = 0
α
1 *(2,3) + α
2* (−1,0) =0
| ⎧ | 2α1 − α2 = 0 | |
| ⎩ | 3α1 = 0 | ⇒ α1 = α2 = 0 zatem układ wektorów jest liniowo niezależny
|
17 sty 21:26
kyrtap: ?
17 sty 21:38
Gray: Dobrze.
17 sty 21:47
kyrtap: Gray pytanko jak przykładowo w układzie równań mam gdy badam niezależność wektorów
b1 = (1,2,3), b2= (3,2,1) , b3 = (1,1,1) i wychodzi że
| ⎧ | α1 = α2 | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | α3= −4α2 | to jaki z tego wniosek
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | 0 = 0 | |
17 sty 21:50
kyrtap: ?
17 sty 21:58
Gray: Nie są niezależne (liniowo).
17 sty 22:02
kyrtap: rozumiem w sumie to logiczne

dziękuje
17 sty 22:03
kyrtap: Gray pamiętam o tych zadaniach z nieciągłości które mi ofiarowałeś jak coś w czasie wolnym nad
nimi się porozczulan
17 sty 22:04