wykonaj dzialania i uporzadkuj
aaaaaaaaa: dane są wielomiany p(x)=3x+2 i q(x)=x2−3x. wykonaj wskazane działania i uporządkuj otrzymany
wielomian:
a) (p(x)+q(x))2
b) p(x)3−q(x)
17 sty 21:23
daras: i w czym problem

z podniesieniem do kwadratu czy do sześcianu
17 sty 21:27
aaaaaaaaa: nie wiem czy wystarczy zapisz po podniesieniu i uporzadkowaniu czy trzeba dokladnych obliczen
dalej...
17 sty 21:30
5-latek: Uporzadkuj i napisz wynik
17 sty 22:38
Janek191:
a)
( p{x) + q(x))2 = ( x2 + 2)2 = x4 + 4 x2 + 4
b)
( p(x))3 = ( 3 x + 2)3 = 27 x3 + 3*9 x2*2 + 3*3x*4 + 8 = 27 x3 + 54 x2 + 36 x + 8
więc
(p(x))3 − q(x) = 27 x3 + 54 x2 + 36 x + 8 − ( x2 − 3 x) = 27 x3 +53 x2 + 39 x + 8
18 sty 07:14
daras: ranny ptaszek
18 sty 08:44