matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jerey:
∫cos
4
(4x)dx
17 sty 21:04
Gray:
cos2t+1
Dwa razy wzór: cos
2
t=
2
17 sty 21:28
Mila:
Najpierw podstawienie : [4x=t, 4dx=dt]
1
∫cos
4
t dt=..
4
[Teraz wzór: (**)
cos(2x)+1
cos
2
x=
]
2
1
cos(2t)+1
=
∫(
)
2
dt=∫(cos
2
(2t)+2cos(2t)+1)dt=
4
2
rozbij na 3 całki i do pierwszej znów zastosuj wzór (**)
17 sty 21:30
jerey:
1
czyli najpierw podstawienie t=4x dt=4dx ⇒dx=
dt i wtedy ten wzór?
4
17 sty 21:31
jerey:
dziękuje
17 sty 21:32