proszę o rozwiązanie
Michał: wykaż że jeżeli ciąg (a
n) jest ciągiem geometrycznym o dodatnich wyrazach to
(a
1*a
2* ....*a
n)
2 = ( a
1 *a
n)
n
nie wiem od czego zacząć
17 sty 20:51
Tadeusz:
(a
1nq
1+2+3+...+n−1)
2=a
12nq
n(n−1)
q
2(1+2+3+...+n−1)=q
n(n−1)
itd −
17 sty 21:14
Tadeusz:
Po lewej stronie w wykładniku potęgi masz podwojoną sumę k wyrazów ciągu arytmetycznego
w którym a
1=1 r=1 a
k=n−1
1+(k−1)*1=n−1 ⇒ k=n−1
| | 1+n−1 | | n | |
Sk= |
| (n−1)= |
| (n−1) |
| | 2 | | 2 | |
Zatem
q
n(n−1)=q
n(n−1)
17 sty 21:25
Michał: dziękuję bardzo ale prawdę mówiąc nie wpadłbym na taki sposób wykazania tego ciągu
muszę to przećwiczyć krok po kroku
17 sty 22:12
Tadeusz:
−

ćwicz ... ćwicz ...
17 sty 22:19