Prawdopodobieństwo warunkowe
help: Studenci dzielą się na pilnych (jest ich 95% i taki student zawala rok z prawdopodobieństwem
0.01) i mniej pilnych (jest ich 5% i taki student zawala rok z prawdopodobieństwem 0.5).
Wybrany losowo student nie zawalił roku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że student należy do
pilnych?
17 sty 20:47
PW: G − zbiór studentów pilnych
F − zbiór studentów mniej pilnych
Z − zbiór studentów, którzy zawalili rok.
Umiesz obliczyć P(Z)?
17 sty 21:25
help: Prawdopodobieństwo, że losowo wybrany student zawalił rok?
| | 95 | | 1 | | 5 | | 1 | | 69 | |
P(Z) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 2 | | 2000 | |
17 sty 21:31
PW: A teraz masz obliczyć
| | P(G∩Z') | |
P(G|Z') = |
| , |
| | P(Z') | |
licznika nie znamy, ale jest równy
P(Z'∩G) = P(Z'|G)·P(G)
(ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe).
17 sty 21:44
daras: pilnych jest tylko 5 %
większość to przeciętni
są też tacy, którzy studiują na 4 roku już 3 raz
a nawet 4
i 5
17 sty 21:50
PW: Oto życiowy komentarz do treści zadania (zgadzam się)
17 sty 21:52
Draghan: To było zadanie motywacyjne.
17 sty 21:53
help: | | 1881 | |
Dzięki, powinno wyjść |
| ? |
| | 1931 | |
17 sty 21:54
PW: To rachunki, ważne jest zapamiętanie "sztuczki" − liczymy to o co pytali z prawdopodobieństwa
warunkowego, a potem w liczniku odwracamy kolejność mnożenia zbiorów (dla zgodności ze
wzorem)i wyznaczamy licznik znowu z prawdopodobieństwa warunkowego.
17 sty 22:33