stereometria
rm: Objętość walca jest równa V. Powierzchnia boczna po rozwinięciu tworzy kwadrat. Wyznacz H.
17 sty 20:10
Frost: H− wysokość walca?
17 sty 20:12
rm: Tak.
17 sty 20:13
Frost: H=2π*r
17 sty 20:13
Frost: V=πr2*H więc pole podstawy jest równe=πr2 jak rozwijasz p. boczną to bok górny kwadratu
ma długość 2πr skoro to kwadrat to drugi bok też 2πr a ten drugi bok to właśnie H
17 sty 20:17
rm: A jak uzależnić H od V?
17 sty 20:18
Frost: po co? możesz wzór na V przekształcić, przy ustalonym V H może się zmieniać
jeśli zmieni się r− promień podstawy
17 sty 20:20
rm: Wynik to pierwiastek 3 stopnia z 4πV i za nic mi nie wychodzi
17 sty 20:24
Ditka:
H=2πr
4πV=H
3
H=
3√4πV
17 sty 20:31
rm: Dziękuję.
17 sty 20:32