Kombinatoryka
Mati: Witam, zadanie z kombinatoryki
Ile jest telefonicznych numerów, które składają się z 8 cyfr takich, że cyfra 7 występuje tylko
raz, początkowa cyfra jest pierwsza i wszystkie cyfry są różne. Odpowiedź to 604 800.
Tu poniżej jest rozwiązanie:
Janek191: 8 cyfr cyfry będące liczbami pierwszymi, to: 2, 3,5,7 1) 7 jest cyfrą początkową
Mamy wtedy 1*9*8*7*6*5*4*3 = 181 440 2) Początkowa cyfra to 2 lub 3 lub 5
Mamy wtedy (3*1*8*7*6*5*4*3)*7 = 60 480*7 = 423 360
zatem N = 181 440 + 423 360 = 604 800
Wszystko ładnie pięknie, tylko dlaczego tam jest nawias i mnożone razy 7? Niech mi to ktoś
wyjaśni, bo to się w głowie nie mieści
17 sty 20:10
Janek191:
Bo 7 może być na każdym z siedmiu miejsc
17 sty 20:18
Janek191:
Bo 7 może być na każdym z siedmiu miejsc
17 sty 20:18
Frost: Ponieważ 7 może się przemieszczać, w drugim przypadku może być na 2,3,4,5,6,7,8 miejscu
więc może przemieścić się na 7 różnych możliwości, z reguły mnożenia, mnożymy wynik *7
17 sty 20:18
Mati: To po kiego na drugim miejscu dajemy 7? bo jest 3*1 itd?
17 sty 20:22
Frost: żeby rozwiązać (zapisać) 1 przykład a jest takich 7
17 sty 20:33
Janek191:
Powinno byc tak napisane:
Ma być 8 cyfr w numerze telefonicznym. Cyfry to: 0,1,2,3,4,56,7,8,9.
Cyfra 7 występuje tylko raz.
Początkowa cyfra jest liczbą pierwszą { 2,3,5,7 }
Wszystkie cyfry są różne.
1 przypadek)
Pierwszą cyfrą jest cyfra 7
Mamy 7x xxx xxx
II cyfrą może być jedna z pozostałych 9 cyfr
III cyfrą może być jedna z pozostałych 8 cyfr, itd
......
VIII cyfrą może być jedna z trzech pozostałych cyfr
zatem takich liczb jest
1*9*8*7*6*5*4*3 = 181 440
2 przypadek )
Początkową cyfrą jest: 2 lub 3 lub 5
II cyfrą jest 7
III cyfrą może być jedna z pozostałych 8 cyfr
IV cyfrą może być jedna z pozostałych 7 cyfr, itd.
VIII cyfrą może być jedna z pozostałych 3 cyfr
Takich liczb mamy
3*1*8*7*6*5*4*3 = 60 480
Ale 7 mogła stać na każdym z siedmiu miejsc w liczbie ośmiocyfrowej ( oprócz I )
trzeba zatem pomnożyć liczbę 60 480 przez 7
Mamy więc wszystkich numerów ( liczb ośmiocyfrowych)
181 440 + 7*60 480 = 604 800
=========================
17 sty 20:35