równanie trygonometryczne
Kregir: Witam, mam problem z zadaniem cos5x − cos3x=sin4x
Robię to w ten sposób:z sumy cosinusów −2sin(5x+3x)/2 * sin 5x−3x/2= sin4x >>>
−2sin4x * sinx = sin4x w tym miejscu utknąłem, mógłbym podzielić stronami przez sin4x ale boję
się, że zgubie jakiś wynik. Bardzo proszę o pomoc
17 sty 20:03
kyrtap: −sin4x − 2sin4x * sinx = 0
−sin4x (1 + 2sinx) =0
17 sty 20:05
kyrtap: z własności iloczynu
sin4x = 0 ⋁ 1+ 2sinx = 0 dalej sam
17 sty 20:06
Kregir: Dziękuję. Robię tak: sin4x=0 rysuję T=2π/k k=4 wiec t=π/2 więc x= kπ/4
2sinx=0 2sinx=−1 więc x= −5/6π +2kπ v x= −π/6 +2kπ
Jeszcze raz dziękuję
17 sty 20:32
kyrtap: dobrze
17 sty 20:36
kyrtap: dodaj jeszcze że k należy do zbioru liczb całkowitych
17 sty 20:36
Kregir: Okej, bardzo dziękuję i życzę spokojnej nocy!
17 sty 21:40