Pytanie
Daniel: Dobry wieczór

Jeśli v`=arctg to v czym bedzie
17 sty 20:00
kyrtap: nie ma takiego czegoś jak arctg
17 sty 20:00
Mila:
To pewnie część zadania, ale tu nie widać reszty.
Napisz całe zadanie.
17 sty 20:02
Janek191:
arc tg x − funkcja cyklometryczna
17 sty 20:03
Daniel: Chodzi mi o całkowanie przez części
∫x*arctgx dx,
i wykonuje to w tę sposób:
|u=x u`=1
|v=arctgx v`=i tu mam problem
Próbowałem na odwrót również ale dochodizłem do momentu:
I nie wiedziałem co z tą całką zrobić
17 sty 20:08
Daniel: aj chochlik ,przepraszam v`=arctgx v= i tu mam problem
17 sty 20:12
17 sty 20:16
Daniel: Wiem , wiem krypt
Jednak pytanie jest takie , ze pochodna jest arctgx czyli v` a ja szukam v
17 sty 20:18
kyrtap: źle kombinujesz tutaj
17 sty 20:19
kyrtap: łatwiej obliczyć funkcję pierwotną z x niż z arctgx taka rada
17 sty 20:20
WueR:
Jesli v'(x)=arctgx, to v(x)=∫arctgxdx.
17 sty 20:21
Daniel: Próbowałem dwoma znanymi mi sposobami
czyli u=x itd.
lub
u=arctgx .itd
Tu i tu mam problem

Masz jakiś lepszy pomysł?
17 sty 20:22
kyrtap: ∫x arctgx
f'(x) = x g(x) = arctgx
| | x2 | | 1 | |
f(x) = |
| g'(x) = |
| |
| | 2 | | 1+x2 | |
| | x2 | | x2 | x | |
∫x * arctgx = |
| * arctgx − ∫ |
|
| = |
| | 2 | | 2 | 1+x2 | |
| x2 | | 1 | | 1 | |
| * arctgx − |
| ∫x3 |
| spróbuj dalej |
| 2 | | 2 | | 1+x2 | |
17 sty 20:27
kyrtap: w sumie to niech eksperci się wypowiedzą czy dobrze kumam bo ja dopiero zaczynam drogę z
całkami
17 sty 20:29
Daniel: Krypt jak liczyłem pierwszy raz to zadanie też tak zrobilem
| | x2 | |
ale dostalem taką całke ∫ |
| |
| | 2+2x2 | |
I nie wiem jak ja obliczyć

WueR hmmmmmm to musze uznać całeke arctgx jako 1*arctgx i jeszcze raz skorzystać z całkowania
przez części
17 sty 20:29
kyrtap: tam x jeden za dużo w liczniku
17 sty 20:32