Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy ze ścianą boczną kąt
30 stopni. Wyznacz V.
Mógłby ktoś wskazać mój błąd?
Na rysunku różowe to przekątna, a niebieskim przyprostokątne jakie tworzy. Tam, gdzie dwie
niebieskie to kąt prosty, a gdzie się łączą dwa kolory to 30 stopni.
Niebieski trójkąt to to samo co ten w figurze. Na dole jest d1, które z własności trójkąta
30,60,90 obliczam, że wynosi d√3/2, H = d/2
Pp=3d2/8 V=3d2/8*d/2=3d3/8
I tutaj są już błędy...
α=30 o − kąt między przekątną tego graniastosłupa a ścianą boczną.
W ΔD1AB:
| 1 | ||
a= | d | |
| 2 |
| d√3 | ||
e= | ||
| 2 |
| d√3 | 1 | |||
( | )2=( | d)2+H2 | ||
| 2 | 2 |
| d√2 | ||
H= | ||
| 2 |
| 1 | d√2 | |||
V= | d2* | |||
| 4 | 2 |
| d3√2 | ||
V= | ||
| 8 |