Zadanie nr 2 -funkcje
5-latek: Zadanie nr 2 .
1. Sprawdz ze wzor y=max(0,x) okresla funkcje rzeczywista zmiennej rzeczywistej
2. Znajdz wartosi tej funkcji dla x rownwgo :−10, −2,0,1 10.
3. Jaki jest zbior jej wartosci ?
4. Znajdz przeciwobrazy zbiorow: {0},{0,1}, {−1,1} ,<−2,2>
2. max(0,−10)=0
max(0,−2)=0
max(0,0)=0
max(0,1)=1
max(0,10)=10
3. Zbior wartosci to ZWf=<0,oo)
Przeciwobrazy zbiorow
a){0} f−1({0})=0
b) {0,1} f−1({0,1})= {0,1}
c){−1,1} f−1({−1,1})={1}
d) <−2,2> f−1(<−2,2>)= <0,2>
Co do pierwszego punktu to nie wiem jak sprawdzic
17 sty 19:42
5-latek: Wiem ze y=max(0,x) okresla wieksza z liczb
17 sty 19:45
5-latek: Sprawdzi ktos ?
17 sty 20:59
Gray: 1. Czy funkcja liczbie rzeczywistej przypisuje liczbę rzeczywistą?
2. dobrze;
3. źle. Ad a) f−1({0}) = (−∞,0]; b) f−1({0,1}) = (−∞,0] ∪{1}.
Dalej Ty.
17 sty 21:33
5-latek: Czesc. Co do pytania nr 1 −tak
jesli chodzi o pytanie nr 3 to musze nad tym dluzej pomyslec
17 sty 21:47
5-latek: ,Co do d) (−∞,0>U(0,2>−bo wartosci −2 nie osiagnie
co do c) wydaje mi sie ze jest dobrze
17 sty 21:53
Gray: c) jest OK. Co do d): ile wynosi f(−2)?
17 sty 22:00
5-latek: F(−2)=0
17 sty 22:01
5-latek: natomiast f(2)=2
czyli mialem dobrze <0,2>
17 sty 22:04
Gray: Nie; ma być (−∞,2].
17 sty 22:06
5-latek: Bo 0 to sa wszystkie liczby ujemne od (−∞,0> ?
17 sty 22:12
Gray: Tak. ∀x≤0: f(x)=0.
17 sty 22:14
5-latek: dziekuje CI za poswiecony czas
17 sty 22:15
Gray:
17 sty 22:15
5-latek: Tak teraz Cie zapytam .
Ajtek czy to Ty ?
17 sty 22:18
5-latek: Dobra . Nie odpowiadaj .
Wazne ze mi pomagasz
17 sty 22:20
Gray: Nie
17 sty 22:28
5-latek: Przjalem do wiadomosci .
Jutro wstawie nastepne zadania(bedzie ich 13) tylko musze te dzisiejsze przetrawic
17 sty 22:33