f.kwadratowa
Viola: Mam pytanko czy jak mam określić wartość największą i najmniejszą funkcji w przedziale < −2,0>
a wierzchołek wychodzi ( −1,−3 ) to cały wierzchołek już odpada czy tylko −3
17 sty 19:32
Frost: Najmniejsza i największa wartość znajduje się na końcach przedziałów lub w wierzchołku.
Wierzchołek ma współrzędną x=−1 więc należy do przedziału.
17 sty 19:33
Viola: tak ale mam określic najwieksza i najm. WARTOŚĆ funkcji czyli y tak ? to patrze na cały
wierzchołek czy tylko na wspolrz. y ?
17 sty 19:35
PW: f(−1) = −3 jeśli dobrze wyznaczyłaś wierzchołek paraboli.
f(−2) = y1, f(0) = y2.
Porównujemy liczby −3, y1 i y2 i biorąc pod uwagę współczynnik stojący przy x2 wyciągamy
wnioski. Jedna z tych liczb jest największą, a inna − najmniejszą wartością funkcji w
przedziale. Najlepiej po prostu narysować ten fragment paraboli mając powyższe dane.
17 sty 20:37