Calki przez czesci
michał: Witam
Czy moglby mi ktos powiedziec jak rozpisac te calke zeby dalo się z nia cokolwiek zrobic metoda
calkowania przez czesci?:
∫ln2x
17 sty 18:37
michał: up
17 sty 19:46
Mila:
∫(1* ln
2x) dx=
| | 2lnx | |
[ln2x=u, |
| dx=du, dv=1dx, v=∫dx, v=x] |
| | x | |
| | lnx | |
=x*ln2x−2∫x* |
| dx=xln2x−2∫lnx dx= |
| | x | |
dalej znowu przez części;
Dokończysz?
17 sty 21:49
michał: chodzilo mi o sam poczatek

a on byl tak prosty ze wystarczylo pomnozyc przez 1

ale dzieki za pomoc dalej juz ogarniam
18 sty 00:31
michał: | | 4x+1 | |
jeszcze mam jeden przyklad ∫ |
| proboje sam robic ale zle mi wychodzi, co podstawic |
| | sin2x | |
za u a co za v'?
18 sty 01:20
pigor: ..., zacząłbym tak ...
| | 4x2+1 | | x2 | | dx | |
∫ |
| dx= 4∫ |
| dx +∫ |
| = |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
| | x2 | |
= 4∫ |
| dx −ctgx = 4*I −ctgx +C, gdzie |
| | sin2x | |
| | x2 | |
I= ∫ |
| dx= ...i tę całkę przez części .... |
| | sin2x | |
18 sty 01:29
pigor: ... o przepraszam, tam jest nie x
2 tylko x w licz\niku,
to krócej będzie przez części ...
18 sty 01:31
michał: dobry pomysl zaraz sproboje tak, tylko tam jest x nie x2
18 sty 01:32
michał: nie jednak nie kapuje

jak podstawic za u i v? bo musze koniecznie przez czesci to zrobic
18 sty 01:38