ANALITYCZNA
boody_mary: znajdz punkt symetryczny do punktu P (1,−1,4) względem prostej l: x/1 = y/(−1) = (z−2)/2
jak to zrobić?
17 sty 18:29
boody_mary: proszę, błagam o pomoc
17 sty 18:35
Mila:
Prosta l przechodzi przez punkt A(0,0,2)
k
→[1,−1,2] wektor kierunkowy prostej l
Przedstawiamy równanie prostej l w postaci parametrycznej:
x=t
y=−t
z=2+2t
1) Szukamy rzutu punktu P=(1,−1,4) na prostą l.
P'=(t,−t,2+2t)
PP'
→⊥l⇔PP'
→⊥k
→
PP'
→=[t−1,−t+1,2t+2−4]
Iloczyn skalarny k
→oPP'
→=0⇔
[t−1,−t+1,2t+2−4]o[1,−1,2] =0⇔
t−1+t−1+4t−4=0
6t=6
t=1
P'=(1,−1,2+2*1)=(1,−1,4)
⇔P=P' i punktem symetrycznym do P jest P'
17 sty 19:06
boody_mary: dziękuję bardzo, teraz już rozumiem

tylko zastanawia mnie czy to jest na pewno koniec
zadania, bo okej mam punkt na tej prostej (rzut punktu P) .
A punktem symetrycznym do P byłby punkt po drugiej stronie prostej, tak samo od niej
oddalony
17 sty 20:32
boody_mary: nie wie ktos jak to dalej liczyc? i czy
17 sty 20:39
Mila:
Jeżeli punkt P leży na osi symetrii to jego obrazem w symetrii osiowej jest ten sam punkt. I
nic tu więcej nie policzysz.
Może źle przepisałas wsp . punktu P.
17 sty 21:03
Mila:
Albo prosta ma inne równanie.
17 sty 21:04
boody_mary: nie , nie rownanie się zgadza

masz racje, dziękuję bardzo

!
18 sty 01:01
pigor: ... , wniosek

...

najpierw sprawdzamy czy ...,
a dopiero potem szukamy obrazu tego punktu w symetrii ...
18 sty 01:09