prawdopodobieństwo
kalkulator: W pierwszej loterii jest 50 losów, w tym 15 wygrywających, a w drugiej jest 10 losów w tym 1
wygrywający. Na losowo wybranej loterii kupujemy 2 losy. Oblicz prawdopodobieństwo że co
najmniej jeden z nich będzie wygrywający.
ODP = 5/14
17 sty 18:28
kalkulator: Ktoś coś ?
17 sty 19:21
Frost: Zaraz pomyśle
17 sty 19:35
Frost: | | 97 | |
Na razie wychodzi mi |
| |
| | 490 | |
17 sty 19:59
Frost: | | 1 | |
Wylosowanie w drugiej loterii co najmniej jednego wygranego losu jest równe |
| to |
| | 10 | |
logiczne
| | | |
Potem z 50 losów 2 losy możemy wylosować na | =1225 sposoby |
| | |
Jeśli jeden wygrywający : 15 sposób
| | | |
Jeśli 2 wygrywające to | =7*15 |
| | |
czyli z pierwszego przypadku mamy prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 1
| | 120 | |
wygrywającego losu : |
| |
| | 1225 | |
tak mi się wydaje
17 sty 20:03
Frost: Ktoś odniesie się do mojego rozwiązania?
17 sty 20:25
Mila:
Frost zacząłeś dobrze, ja obliczę ze zdarzenia przeciwnego, trochę mnie liczenia.
I Loteria
35P,15W
II loteria
9P,1W
A−Wylosowano co najmniej 1 los wygrywający
A'− wylosowano dwa losy przegrywjące
A'=A'
1∪A'
2
Losujemy z loterii |
| | 50*49 | |
= |
| =25*49 na tyle sposobów wylosujemy 2 losy z loterii I |
| | 2 | |
| | | | 35*34 | |
|A'1|= | = |
| =35*17} − na tyle sposobów wylosujemy 2 losy P z loterii I |
| | | 2 | |
| | 10*9 | |
= |
| =45 na tyle sposobów wylosujemy 2 losy z loterii II |
| | 2 | |
| | | | 9*8 | |
|A'2| = | = |
| =9*4=36− na tyle sposobów wylosujemy 2 losy P z loterii II |
| | | 2 | |
| | 1 | | 35*17 | | 36 | |
P(A')= |
| *( |
| + |
| )= |
| | 2 | | 25*49 | | 45 | |
| | 1 | | 17 | | 4 | | 9 | |
= |
| *( |
| + |
| )= |
| |
| | 2 | | 35 | | 5 | | 14 | |
17 sty 20:52
Frost: Możesz powiedzieć gdzie mam błąd?
17 sty 21:02
Martiminiano:

| | 1 | |
Najpierw losujemy loterię. Więc każdej czarnej kresce odpowiada prawdopodobieństwo |
| . |
| | 2 | |
| | 15 | | 35 | | 1 | |
Na czerwonych gałązkach mamy kolejno |
| ; |
| . Na niebieskich |
| |
| | 50 | | 50 | | 10 | |
| | 9 | | 14 | | 35 | | 15 | |
i |
| . Na różowych |
| i |
| . Pomarańczowych |
| , a druga nas |
| | 10 | | 49 | | 49 | | 49 | |
| | 9 | | 1 | |
nie interesuje. Pierwsza zielona |
| =1, druga zielona |
| , a trzecia nas nie |
| | 9 | | 9 | |
interesuje.
A − "co najmniej jeden los jest wygrywający"
| | 1 | | 15 | | 14 | | 15 | | 35 | | 35 | | 15 | |
P(A)= |
| [ |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | 2 | | 50 | | 49 | | 50 | | 49 | | 50 | | 49 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | | 1 | | 350 | | 175 | | 5 | |
+ |
| + |
| * |
| ]= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 9 | | 2 | | 490 | | 490 | | 14 | |
17 sty 21:26
Martiminiano: Przepraszam za ten przeniesiony plus, ale niestety się nie zmieściło.
17 sty 21:28
Mila:
Frost zobacz u Marti.. na drzewku jak wygląda przebieg doświadczenia losowego i
prawd.
17 sty 21:36
Martiminiano: Jakoś tylko samego zainteresowanego nam wcięło
Mila, może być po prostu Marcin
17 sty 22:02
Mila:
To miło, Marcinie. Tak to bywa z niektórymi.
Ja lubię, gdy jest kontakt, a nie gadał dziad do obrazu...
17 sty 22:05
Frost: Jestem, żyje już wiem
17 sty 22:37