Zadanie nr 1 -funkcja
5-latek: Przyznam sie ze takich wlasnie zadan nie rozumiem
Jeszce jak jest graf czy wykres to tak
Zadanie : Znajdz wszystkie funkcje odwzorowujace zbior {1,2,3,4} na siebie i spelniajace
warunek f(2)=4
17 sty 18:11
Mila:
1) Wypisujemy wszystkie ciągi z 4 na drugim miejscu:
(1,4,2,3)
(1,4,3,2)
(2,4,1,3)
(2,4,3,1)
(3,4,1,2)
(3,4,2,1)
2) Dla pierwszego ciągu mamy taką funkcję:
f(1)=1
f(2)=4
f(3)=2
f(4)=3
17 sty 18:22
Janek191:
Na siebie, czyli
f : { 1,2,3,4} → { 1 ,2,3,4}
np. f( x) = x + 2
f(x) = 2 x
17 sty 18:22
Janek191:
Schrzaniłem, bo trudno podać wzór takiej funkcji.
Trzeba wypisywać, tak jak Mila
17 sty 18:26
Janek191:
Schrzaniłem, bo trudno podać wzór takiej funkcji.
Trzeba wypisywać, tak jak Mila
17 sty 18:27
5-latek: Przygladam sie temu i zastanawiam sie jak to zrozumiec
Ja myslalem ze to ma byc wartosc funkcji 4 dla 2 −ki ,
a tu sie okazuje ze 4 ma byc na 2 miejscu
Oczywiscie dziekuje za pokazanie rozwiazania .
17 sty 18:34
Janek191:

Masz graf funkcji f
1
Mamy 6 takich funkcji.( wypisała Ci Mila

)
17 sty 18:42
Janek191:

Masz graf funkcji f
1
Mamy 6 takich funkcji.( wypisała Ci Mila

)
17 sty 18:42
5-latek: Tak rozumiem bo w niebieskim kolu nie moze byc wolnych elementow bo jest na
17 sty 18:47
Janek191:
Tak

na cały zbiór
17 sty 18:52
Janek191:
Napisz graf funkcji f
4 ( 4 wiersz u Mili )
17 sty 18:53
5-latek:

(2,4,3,1,)
f(1)=2
f(2)=4
f(3)−3
f(4)=1
17 sty 18:59
Janek191:
OK
17 sty 19:06
Janek191:
OK
17 sty 19:06
5-latek: Dziekuje

Ten Anusiak to chyba oci........ł dajac takie zadania w 1 klasie
17 sty 19:08
funkcje: A z jakiej ksiazki jest to zadanie?
17 sty 19:15
Mila:
Ze starej książki : autor Anusiak, do I LO.
17 sty 19:17
5-latek: Milu jak przerobie te funkcje to wracam do figur geometrycznych
17 sty 19:23