..
supełek : Proszę o pomoc :
|x3 − x2|=x
17 sty 17:51
panpawel: No i jaki problem?
kiedy x3 − x2<0
kiedy x3 − x2≥0
Możesz też wciągnąć x2 przed wartość bezwzględną |x3 − x2|=x2|x−1|
17 sty 17:55
supełek : a nie −x3+x2 <0
17 sty 17:56
panpawel: Wyjaśnij w czym leży problem w rozwiązaniu tego zadania, jeśli chcesz żeby Ci pomógł.
17 sty 18:01
supełek : rozpisałem
|x2−2x| = x2 − 2x dla xE ( −∞,0> u <2,+∞)
−x2+2x dla xe ( 0,2)
1) dla xe ( −∞,0> u <2,+∞)
x2−2x−x3 ≥0
−x3+X2−2X ≥0 i dalej nie wiem jak rozwiązać
17 sty 18:07
panpawel: nie wiem o którym teraz zadaniu piszesz, ale na końcu wyłacz x przed nawias
17 sty 18:13
Mila:
1) Ponieważ lewa strona jest w wartośći bezwzględne to prawa , czyli x≥0
x
2*|x−1|=x⇔
x
2*|x−1|−x=0
Rozważamy dwa przedziały:
1) |x−1|=x−1 dla x≥1 i wtedy mamy równanie:
x
2*(x−1)−x=0⇔
x
3−x
2−x=0
x*(x
2−x−1)=0
x=0∉<1,
∞) lub x
2−x−1=0
Δ=1+4=5
| | 1−√5 | | 1+√5 | |
x= |
| ∉<1,∞) lub x= |
| ∊<1,∞) |
| | 2 | | 2 | |
2) |x−1|=−(x−1) dla x∊<0,1)
wtedy mamy równanie :
x
2*[−(x−1)]−x=0
x
2*(−x+1)−x=0
−x
3+x
2−x=0
x*(−x
2+x−1)=0
x=0 lub −x
2+x−1=0
===
Δ=1−4*(−1)*(−1)=1−4<0 brak rozwiązań
odp.
17 sty 18:15