wielomian
mat!: 2x3−x2−12《 0
17 sty 17:33
mat!: Pomoże ktos prosze
17 sty 17:36
panpawel: Podstaw 2 do lewej strony i wyciągnij wnioski
17 sty 17:49
Janek191:
Pierwiastka szukamy wśród dzielników wyrazu wolnego : − 12
{ − 1,1,−2,2,−3 3 −4,4,−,6,6,− 12,12 }
Np. 2
2*23 − 22 − 12 = 2*8 − 4 − 12 = 16 − 4 − 12 = 0
Liczba 2 jest pierwiastkiem, więc można podzielić przez ( x − 2)
( 2 x3 − x2 − 12 ) : ( x − 2) = 2 x2 + 3 x + 6
− 2 x2 + 4 x2
−−−−−−−−−−
3 x2 − 12
− 3 x2 + 6 x
−−−−−−−−−−
6 x − 12
− 6 x + 12
−−−−−−−−−−
0
Teraz rozwiązujemy równanie kwadratowe:
2 x2 + 3 x + 6 = 0
Δ = 32 − 4*2*6 = 9 − 48 < 0 − brak pierwiastków.
Odp. x = 2
==========
17 sty 18:05